fbpx

Geniz Eti Ve Bademcik

Bağışıklık sisteminde geniz eti ve bademciğin yeri oldukça büyüktür. Bademcik (Tonsil) ve geniz eti (Adenoid),  bağışıklık sistemi için gerekli olan salgıların salınımında rol olan iki önemli dokudur. Bu her iki doku bağışıklık sistemine verdiği destekleyici özellikleri sayesinde küçük yapılı dokulardır ancak çocuğun büyümesiyle beraber dışarıdan alınan bakteri, virüs veya alerjen maddelere karşı daha çok salgı salgılama eğilimine girerek her iki dokuda da şişme ve büyüme görülebilmektedir.

Geniz etinin şişmesi durumunda; solunum güçlüğü, kulak ve sinir boşalımına engel olarak horlama, burun akıntıları, gece öksürükleri ve işitme kayıplarına neden olabilmektedir. Tedavi edilmedikleri noktalardaysa kronikleşen geniz eti iltihaplanmaları ortodontik ve yüz gelişiminde bozukluklara veya konuşma bozukluklarına neden olabilmektedir. Bademcik büyümelerindeyse sık sık hasta olma, nefes alma güçlüğü ve buna bağlı olarak uyku apnesi oluşumu gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Her iki durumda da bir KBB uzmanıyla görüşülmesi büyük önem taşımaktadır.

Geniz Eti Ve Bademcik Dokularının Tedavisi

Her iki doku içinde ilaç tedavisinin başarısız olduğu durumlarda cerrahi müdahalelere başvurulmaktadır. Cerrahi müdahaleler ile kişilerin geniz etleri ve bademcikleri alınmaktadır. Bu cerrahi yöntemlere karşı endişe duyulmasına gerek yoktur. 3 yaşından itibaren her yaş grubuna uygulanabilen bu ameliyatlar KBB alanının en yaygın gerçekleştirilen ameliyatları arasında yer almaktadır. Ameliyat sonrasında hastalar için risk teşkil eden durumlar yer almamaktadır.

× Whatsapp