Ses Hastalıkları
Konuşarak kendimizi ifade etmemizin temelini sesimiz oluşturur. Boğaz kısmında yer alan ses tellerinin titreşimine bağlı olarak açığa çıkan ses bir kişinin kendini ifade etmesini ve konuşmasını sağlar. Ses, üst solunum yollarına bağlı olarak oluşan komplikasyonlar, ses tellerinin zedelenmesi ve daha pek çok sebepten kaynaklı zarar görebilir. Bu zararlar geçici veya kalıcı olmasının yanı sıra ses kısılması, daha ciddi problemlerin bir semptomu olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Ses Hastalıklarının Nedenleri Ve Belirtileri
Ses hastalıkları çeşitli başlıklara ayrılmaktadır. Bu başlıklar altında ses tellerinde enfeksiyon, nodül, polip, kistler, reinke ödemi isimleri yer almaktadır. Ses telinde kanserleşme ve ses teli felci gibi ciddi rahatsızlıklar da ses hastalıkları arasında yer almaktadır.
Ses tellerinde nodül oluşumu; ses tellerinin çok kullanıldığı durumlarda açığa çıkar. Çok konuşan kişiler, öğretmenler veya şarkıcılarda ses tellerinin kalınlaşmasına bağlı gelişir ve sıklıkla görülen bir durumdur. Polip, ses tellerinde oluşan şişlik veya kitle oluşumudur. Bu durum genellikle ses tellerinde oluşan iç kanamadan gerçekleşir.
İki haftadan fazla şekilde süren ve geçmeyen ses kısılmaları, boyun bölgesinde şişlikler, boğazda bir kitle hissi, kulakta oluşan ağrılar, yutma zorluğu ve nefes darlığı gibi semptomlar oluşabilir. Bu tür belirtileri olan kişiler tanı ve tedaviyi aksatmamalı ve doktora başvurmalıdır. Ses teli kistiyse ses tellerini nemlendiren dokulardaki tıkanıklıklara bağlı olarak oluşan içi sıvı dolu olan kistlerdir. Genellikle ses kısılmasına sebebiyet vererek açığa çıkar. Sigara kullanımına bağlı olarak çıkan ise 2 ana hastalık bulunmaktadır. Bunlardan ilki Reinke ödemidir. Sigara nedeniyle ses telleri içerisinde jelatin kıvamında bir sıvı birikmektedir bu sıvıya bağlı olaraksa seste ciddi değişimler meydana çıkar. Bu hastalıklar arasındaki en ciddi başlığa gelmek gerekirse ses tellerinde kanserleşme olmaktadır. Sigara kullanımı, genetik faktörler, beslenme şekli, maruz kalınan kimyasallar ve daha pek çok dış etken kanser oluşumunu tetikleyebilmektedir.
Ses Hastalıklarının Tedavisi
Oluşan semptomların incelenmesi ve gerekli muayenehaneler ardından teşhis konulmasıyla birlikte tedavi yöntemleri belirlenir. Her bir ses hastalık nedeninin farklı bir tedavi yöntemi bulunmaktadır. Ses teli nodülü olan kişilerin sesini kullanmaması ve gerekirse bir ses terapisine gitmesi gerekir. Nodül iyileşmesi uzun süren bir rahatsızlıktır. Nodüllerin büyük ve sert olması ile cerrahi müdahalelere başvurulur. Bu müdahalede ameliyat mikroskobu kullanılarak ses tellerinde herhangi bir tahribat yaratmadan nodüller alınır.
Aynı şekilde polip, kistler ve Reinke ödemi tedavisinde de ameliyat mikroskobu ile şiş veya ödemli bölge alınarak uzaklaştırılır. Kanser oluşum durumlarında hastalığın ilerleme durumuna göre kemoterapi veya radyoterapiye başlanma durumu olasıdır.