Sinüs Hastalıkları
Sinüs her insan vücudunda bulunan, burun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşluklarına verilen addır. İnsanda, yanak sinüsleri (maksiler sinüsler), alın sinüsleri (frontal sinüsler), gözler arasındaki sinüsler (ön ve arka etmoid sinüsler) ve geniz bölgesindeki sinüsler (sfenoid sinüsler) olmak üzere 5 tip sinüs vardır. Sinüsler çocukluk döneminden itibaren gelişmeye başlar ve 22- 24 yaşa kadar bu gelişimi tamamlanır. Sinüsler salgı oluşturan burun sisteminin bir parçasıdır. Bu salgı bir diğer adıyla mukus sayesinde mukoza (burun örtüsü) üzerinde hareketlilik gerçekleşerek burun içine giren bakteri ve partiküller mideye iletilir ve burada parçalanır. Bu farkında olunmadan gerçekleşen bir vücut fonksiyonudur.
Sinüzit ise sinüslerde yer alan mukozanın iltihabı anlamına gelmektedir. Sinüzit tek seferlik olup akut olarak atlatılabilirken, kronik olması halinde kişiler düzenli olarak sinüzit rahatsızlığıyla mücadele edebilirler. Sinüzit akut, kronik, subakut, rekürren (tekrarlayan) sinüzit ve kronik sinüzitin akut alevlenmesi olmak üzere 5 farklı sına ayrılmaktadır. Sinüzitin bulunduğu sınıfa göre tedavi değişikliği görülebilmektedir. Sinüzitin oluşmasında genellikle üretilen sıvının (mukusun) buruna boşaltılamaması yer almaktadır. Bu durumun altında çeşitli sebepler yer alabilmektedir.
Sinüzitin Nedenleri Ve Belirtileri
Sinüzit, çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak açığa çıkabilir. En çok rastlanan sinüzit nedenleri arasında, üst solunum yolu enfeksiyonları yer alırken, alerjiye bağlı gelişen mukoza ödemi, septumdeviasyonu, burun eti büyümesi ve polipler sinüzite neden olan önemli unsurlardır. Sinüzit oluşturan nedene bağlı olarak da belirtileri çeşitlilik gösterebilmektedir.
Sinüzit denildiğinde klasik belirtileri arasında akıllara baş ağrısı gelmektedir. Baş ağrısı sık görülen etkilerinden bir olsa da birçok farklı belirtisi bulunmakta ve bu etkiler kişiden kişiye değişmektedir. Sinüzitin diğer belirtileri arasında; gece yatmadan önce veya sabah uyanmaya sebep olan öksürük, koyu kıvamlı ve sarı yeşil renkli burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve buna bağlı olarak horlama, nefesin kötü kokması ve mide bulantısı gibi çeşitli semptomlar yer almaktadır.
Sinüzit Tedavisi
Sinüzit tedavisinde sinüzitin ana nedenini tespit etmek oldukça önemlidir. Mevcutta bulunan sinüzit çeşidinin hangisi olduğu da yine tedaviyi etkilemektedir. Akut sinüzit görülen kişilerde ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu durum 4 hafta kadar bir süre içinde geçmektedir. Subakut durumunda ise sinüzit durumu akut ve kronik arasında bulunmaktadır. Bu durumda antibiyotik tedavisi büyük önem taşımaktadır. Üç ay kadar geçmeyen sinüzit durumu kronik olarak adlandırılarak cerrahi müdahale uygulanabilmektedir. Bu noktada “Endoskopik Sinüs Cerrahisi” ya da uygun görülen hastalarda “Balon Sinoplasti Cerrahi” uygulamalarına başvurulmaktadır. Her iki müdahalede de sinüs kanalları açılarak kişinin rahat nefes alması sağlanmaktadır.
Alerjenlerden kaynaklı oluşan bir durum ise kişiye alerji tedavisi uygulanması gerekmektedir. Deviasyon ve polip durumunda cerrahi müdahaleler gerekli olabilir, kişinin burun içerisindeki yapı düzeltilerek rahat nefes alması sağlanabilir.