fbpx

Boyun Kitleleri

Boyun bölgesinde kimi zaman ele gelen kimi zamansa muayene sırasında tespit edilen kitleler görülebilir. Bu kitleler genetik faktörlü olarak vücut tarafından üretilebilirken, yaşam şekli, geçirilen bir enfeksiyon, doğumsal kaynaklı oluşan kistik bir kitle veya lenf bezlerinde kötü huylu tümör yayılımına bağlı olarak oluşabilmektedir. Yaygın olanları arasında enfeksiyon kaynaklı oluşan lenfadenopatiler (bezeler) , yaşam şekline bağlı oluşan brankial yarık kistleri, tiroglossal kist ve fistülleri, hemanjiomlar, arteriovenözmalfomasyonlar, dermoid kistleri yer almaktadır. Bu oluşumlar boyun bölgesinde, lenf bezleri, tiroit bezleri, tükürük bezleri, kas katmanları arası veya boyunda yer alan kan damarlarında görülebilir.

Boyun Kitleleri Nedenleri Ve Belirtileri

Lenfadenopatiler (bezeler) çocukluk döneminde sıklıkla görülen, geçirilen enfeksiyona bağlı olarak lenf bezlerinin şişmesiyle oluşan bezelerdir. Bağışıklık sisteminde görev alan lenfler enfeksiyona karşı bağışıklık gösterirken şişerek beze oluşturabilir. Doğumsal kaynaklı olan kitleler tükürük ve tiroid bezlerini etkileyebilirken yetişkinlik döneminde de açığa çıkabilmektedir. Yaşam şekline bağlı olarak tümör oluşumu sonradan görülebilir. Özellikle alkol ve sigara tüketimine bağlı olarak kişilerde boyun bölgelerinde kötü huylu kist oluşumları görülebilmektedir.

Boyun kitlelerinin en büyük belirtisi ele gelen kitle hissidir. Bunun yanında; kanlı öksürük, kronik yorgunluk, istemsiz kilo kaybı, yutma güçlüğü, gece terleme problemi, nefes güçlüğü veya ses kısıklığı gibi belirtilerde mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Boyun Kitlesi Tedavisi

Boyun kitlesinin öncelikle ne kaynaklı olduğu tespit edilmelidir. Bunun için gerekli kan testleri, radyolojik incelemeler, gerekli durumlarda kitle bölgesinde alınan parça ile biyopsi değerlendirmesi alınmaktadır. Ancak özellikle enfeksiyon kaynaklı olan kistlerde ilaç tedavisine başvurulup kistler takip altında tutulmaktadır. Diğer kitle veya kistler için de düzenli takip sağlanmaktadır. Kistlerin büyük boyutlarda olması ve doktorunuzun uygun gördüğü takdirde kistler cerrahi müdahale ile alınır. Ancak kistin kötü huylu çıkması halinde cerrahi müdahale uygulanırken gerekli durumlarda kemoterapi tedavisine başlanabilir.

× Whatsapp