Kulak Hastalıkları
Dış kulak, iç kulak ve orta kulak olmak üzere üç kısımdan oluşan kulak, sesleri işitmemizi sağlayan bir duyu organıdır. Bu üç yapıdan herhangi birinde oluşan bir rahatsızlık ile çeşitli semptomlar oluşabilir ve bu semptomlar kimi zaman tüm vücudu tesir altına alabilecek etkiye sahip olabilirler. Başlangıç şekilleri ve başladıkları yapılara göre çeşitli kulak hastalıkları bulunmaktadır. Her bir hastalığın oluşum nedeni, hastalığın tutulum bölgesi ve tedavisi değişiklik göstermektedir. Belirli belirti ve şikayetlere sahip olan kişilerin KBB uzmanına danışması gerekir.
Kulak Hastalıkları Ve Belirtileri Nelerdir?
Çeşitli etkenlere bağlı olarak kulak hastalıkları meydana gelebilir. Geçirilen bir enfeksiyon, kulak içinde biriken kirler, maruz kalınan aşırı yüksek ses veya geçirilen bir kaza kulak hastalıklarına sebebiyet verebilir. Sıklıkla karşılaşılan kulak hastalıklarından biri olan Meniere, kulakta oluşan aşırı basınç sonucunda iç kulaktaki basınç değişimine bağlı olarak açığa çıkar. Bir diğer adıyla kulak tansiyonu olan Meniere, iç kulak hastalığı olup burada yer alan denge merkezlerinin zarar görmesi durumudur. Belirtileri arasında baş dönmesi, kulak çınlaması veya duyma güçlüğü yer alır. Hastalık nedenini tam olarak belirtilmemekle birlikte enfeksiyon ve alerjik durumlar sonucu açığa çıktığı düşünülmektedir.
Kulak tıkanıklığı her yaş grubunda sıklıkla karşılaşılan bir hastalıktır. Genellikle bir hastalık sonucu değil, kulak salgısının birikmesinden kaynaklı açığa çıkar. Kulak sıvısı normalde atılabilirken çeşitli etkilerden kaynaklı atılamadığında bu sorun açığa çıkabilir. Kulak çubuğu ile temizleme yöntemi bu etkenlerden en büyüğü olmaktadır. Kulak tıkanıklığı sonucunda kulak ağrısı, işitme kaybı gibi semptomlar meydana gelebilmektedir.
Dış ve orta kulak iltihabıysa genellikle yaz dönemlerinde meydana çıkan rahatsızlıklardır. Özellikle tatil sonrasında kirli havuz, deniz veya duş sularından kapılan bakteriler tarafından kulakta iltihap oluşumu görülür. Kulak hijyenine önem vermeyen kişilerde de karşılaşılan bir durumdur. İki hastalık arasındaki fark kulakta tutulum gerçekleştirdikleri yerlerdir. Dış kulak iltihabı belirtileri arasında; kulakta kaşıntı ve şişme, kızarıklık, akıntı, geçmeyen ağrı ve işitme kaybı yer almaktadır. Ortak kulak iltihabındaysa semptomlar daha ileri seviyede olabilmektedir. Bunlar arasında, sinirlilik, ateş ve kulaktan koyu renkli sıvı akıntısı yer almaktadır.
Kulak çınlaması ise kulak enfeksiyonları, yüksek gürültüye maruz kalma ve travmalardan kaynaklı oluşabilir. Vertigo ise ani basınç değişimleri, kulak bölgesine alınan bir darbe veya ani boyun hareketleri sonucu görülebilmektedir. Vertigo halk arasında baş dönmesi olarak adlandırılan, akut veya kronik şekilde görülebilen bir hastalıktır. İç kulak kısmında yer alan ve denge merkezinde bulunan kulak kristallerindeki yer değişimleri veya beynin alt kısmında kan birikimi sonucu açığa çıkabilmektedir.Vertigo belirtileri arasında baş dönmesi baş sırada yer alırken, mide bulantısı ve kusma diğer semptomlar arasında yer almaktadır.
Kulak Hastalıkları Tedavisi
Meniere gibi rahatsızlıkların tedavisinde hastalık oluşum nedenine inilmelidir. Bu gibi durumlarda enfeksiyon veya alerji nedeni ortadan kaldırılmalıdır. Kulak tıkanıklığındaysa muayene sırasında yapılan küçük bir müdahaleyle biriken sıvı temizlenir. Bu işlemle hastanın şikayetlerinde iyileşmeler oluşmaktadır. Dış ve orta kulak iltihabı gibi bakteriyel durumlardaysa antibiyotik tedavisi uygulanır ve ağrı kesiciler ile semptomların hafifletilmesi sağlanır.
Kulak çınlaması tedavisinde kulak çınlamasına neden olan hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Kulak çınlaması geç kalınan müdahalelerde kalıcı olabilir. Bu durumlarda kişilere sıfır ses ortamda uyumamaları, çınlama önleyici cihaz kullanmaları veya gerektiği durumda psikolojik destek almaları önerilmektedir.
Vertigo ise genellikle ilaç tedavisiyle tedavi edilmektedir. Gerekli durumlarda uzman doktorlar tarafında manevra yapılarak kulak kristallerinin oturtulması sağlanır. Vertigo hastalarının yaşamları boyunca ani hareketlere karşı dikkat olması gerekmektedir.