fbpx

Horlama Ve Uyku Apnesi

Görülme sıkılığı oldukça yaygın olan horlama problemi, ağız ve hava yolu arasındaki darlık ve buna bağlı olarak nefes alma sırasında bu dokularda oluşan titreşime bağlı olarak çıkan gürültülü sestir. Horlama durumu hem kişiye hem de çevresindeki kişilere rahatsızlık verebilmektedir ancak uykuda bölünmeye sebep olmuyorsa kişi için bir sağlık problemi oluşturmamaktadır. Ertesi günü yorgunluk semptomuna sebebiyet verebiliyor olsa da bu horlama şekli basit horlama olarak adlandırılmaktadır. Bu durumun daha ileri seviyesi olan uykuda horlama ve bununla beraber uyku sırasında nefes kesilmesi yaşanıyorsa, bu ciddi bir durum olarak değerlendirilmektedir. Bu durumaysa obstrüktif uyku apnesendromu adı verilmekte olup görülme sıklığı oldukça yüksektir. Uyku sırasında bu tür solunum güçlüğü yaşayan kişilerin bir doktora danışması önerilmektedir. Horlama ve buna bağlı gelişe apnenin oluşumunda çeşitli nedenler yer alabilmektedir.

Horlama Ve Uyku Apnesinin Nedenleri

Horlama oluşumu ve bununla beraber ilerleyen uyku apnesinin oluşumda çeşitli nedenler yer alabilmektedir. Bunlar arasında başta obezite yer alırken, bademcik ve geniz eti bulunması ve bu dokularda meydana gelen şişlikler, alkol tüketimi, yatış pozisyonu, yumuşak damak gevşekliği,küçük dil uzunluğu, kraniofasialanomaliler,çenenin yapısal bozuklukları,burun eğriliği (septumdeviasyonu) gibi anatomik bozukluklar, kullanılan ilaçlar, nöromüsküler nedenler gibi pek çok neden yer alabilmektedir. Bu nedenlerden bazılarına ve aşağıda bahsedilen semptomlara sahip olan kişilerin uyku apnesi problemleri için Kulak Burun Boğaz hekimine danışması ve tedaviye başlamaları büyük önem taşımaktadır.

Uyku Apnesi Belirtileri

Uyku apnesiciddi bir rahatsızlık olup önüne geçilemediği durumlarda ölüme kadar ciddi sonuçlara sebebiyet verebilen bir sağlık problemidir. Bundan dolayı belirtilerine karşı hassasiyet göstermek büyük önem taşımaktadır. Bu belirtiler arasında; yorgun uyanma, uykuda nefesin kesilmesi, dikkat dağınıklığı, Kalp sorunları ve hipertansiyon, hafıza problemleri, cinsel problemler, ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı ile uyanma, gün içerisinde düzenli baş ağrısı ve dönmesi, uyurken boğuluyor gibi olmak, nefes nefese kalmak gibi semptomlar yer almaktadır.

Horlama Ve Uyku Apnesi Tedavisi

Basit şekilde horlama yatış pozisyonu düzeltilerek, kilo verilerek, alkol ve yatmadan önce yemek tüketiminden kaçınarak yaşam ve davranış değişikliği yaratılarak iyileştirilebilirken gerekli durumlarda cerrahi müdahalelere başvurulabilir. Horlama nedenleri altında geniz eti, bademcik veya burun eğriliği gibi nedenler yer alıyorsa bu sorunların iyileştirilmesinde cerrahi müdahalelere başvurulabilmektedir. Gerekli dokuların alınması, burun kemiğinin törpülenerek düzeltilmesi, gevşemiş dokuların tekrar sıkılaştırılması veya küçük dilin kısaltılması gibi işlemlerle ağız ve hava yolunun daralması veya tıkanmasına neden olan etkenler ortadan kaldırılır.

Horlama devamında gelen uygu apnesi problemi olması takdirinde ise öncesinde kişilerin apne problemi olup olmadığından emin olunmalıdır. Uyku apnesi teşhisi uyku laboratuvarlarında (Polisomnografi Laboratuvarı) “poligrafik tetkik” gerçekleştirilmesi sonucu teşhis edilmektedir. Apne teşhisi konulmasıyla kişilerin uyku apne tedavisi görmeye başlaması gerekmektedir.

Uyku apnesi tedavisindeyse genellikle, UPPP (Uvulo-Palato-Farengo-Plasti) yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem kapsamında, küçük dil, yumuşak damak gibi üst solunum yolundaki yumuşak dokuların fazla kısımları alınır veya genişleyen dokular gerginleştirilir. Bu yöntem sayesinde hem horlama hem de uyku apnesi sıkıntıları ortadan kaldırılabilir. Anteriorpalatoplasti ve lateralfarıngoplasti gibi yöntemlerle de uyku apnesi sorunu çözülebilmektedir. Cerrahi müdahale uygulanamayan kişiler içinse pozitif hava yolu basıncı (CPAP) cihazıyla tedavi uygulanmaktadır.

× Whatsapp