fbpx

Çınlama Tedavisi

Kulak çınlaması masum görünen durumlardan biri olsa da bazı rahatsızlıkların ilk semptomları arasında yer almaktadır. Her çınlama durumu bir hastalık başlangıcı olmayabilir öyle ki sessiz bir ortamda gençlerin birçoğunda kulak çınlaması görülür bir durumdur. Ancak diğer koşullarda çınlama, iç kulakta yer alan tüylü hücrelerden veya işitme sinirindeki bazı rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir. Bazı durumlarda psikolojik

Kulak Çınlaması Nedenleri

Kulak çınlaması öncelikle bir hastalık olarak düşünülmemelidir. Kulak çınlaması, çeşitli hastalıkların belirtilerinden biridir. Bu hastalıklar arasında dış kulak yolu ve orta kulak iltihabı,otoskleroz ve Meniere hastalığı gibi bazı iç kulak hastalıkları,yüksek tansiyon, damar sertliği, omurilik hastalıkları, beyin sapı tümörleri, metabolik hastalıklar, böbrek hastalıkları gibi hastalıklar yer alabilmektedir. Bunlar dışında kulak yolunu tıkayacak kir, yaşlanma kaynaklı işitme kayıpları, kulağa zararlı bazı ilaçlarkulağın yüksek sese maruz kalmasına bağlı oluşan travmalar da çınlamaya neden olabilir.

Kulak Çınlaması Tedavisi

Kulak çınlaması ilk duyulduğunda panik yapılmamalıdır. Özellikle gürültülü bir yerden çıktıktan sonra çınlamanın geçmemesi görülebilmektedir. Bu durum ardından sessiz bir ortamda birkaç saat uyunması ve kulağın dinlendirilmesi gerekmektedir. Geçmediği takdirde veya ilk çınlama ile birlikte duyma kaybı oluştuğunda vakit kaybedilmeden bir KBB doktoruna başvurulmalıdır. Erken tanı ve tedaviyle kulak çınlama problemleri %70 oranında ortadan kaldırılmaktadır.

Çınlama problemleri, problemin altında yatan ana nedeninin tedavi edilmesiyle geçmektedir. Ana hastalığın erken teşhisi çınlama problemini tamamen ortadan kaldırmaya yardımcıdır fakat her durumda çınlama tedavi edilse dahi tam olarak geçmeyebilir. Bu gibi durumlarda günlük hayata hastaların çınlama rahatsızlıklarını giderecek çeşitli davranışlar eklenebilir. Öncelikle çınlama problemi olan kişilerin gece sessiz bir ortamda uyuması mümkün olmayabilir. Bu durumlarda kısık sesle açılan bir müzik direkt olarak çınlamayı duymanın önüne geçilebilir. Çınlama etkisizleştirme terapisi alınabilir. Terapi sayesinde çınlama durumunun endişelenecek bir durum olmadığı kişiye aktarılır. Bu sayede çınlama sesi kişiyi daha az etkileyebilir. Çınlama maskeleyici cihazlar kullanmak ise yine önerilen diğer yöntemler arasında yer almaktadır.

Kulak çınlamasının geçmemesi kimi zaman kişilerde psikolojik rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bunlar arasında depresyon, anksiyete, dikkat bozukluğu, uyku problemleri ve hatta intihar yer almaktadır. Bu gibi kişilerin psikolojik bir destek alması büyük önem taşımaktadır.

× Whatsapp